Etkinlik Hakkında

Fado’nun Divası “Mariza” Başkent Kültür Yolu Festivali Kapsamında 3 Ekim’de CSO Ada Ankara’da.


Üst üste 3 kez kazandığı BBC Ödülleri (“Avrupa’nın En İyi Sanatçısı”) ve 3 Grammy adaylığı ile dünya müziğinin divalarından biri olan ve tüm dünyada dinleyenlerine müzikal bir yolculuk yaşatan Mariza, Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında 3 Ekim’de CSO Ada Ankara’da müzikseverlerle buluşacak.

Mariza, ruhunu Lizbon’un Mouraria kasabasında büyüten Mozambik asıllı bir şarkıcı. Fado şarkıcılarını ve Fado’yu ilk öğrendiği yerlerdeki anılarını, geleneklerini yaşatmaya devam ediyor.


Portekiz Devleti tarafından Portekiz kültürünü yurtdışında en iyi temsil eden sanatçı unvanını da alan Mariza, 1999 yılında efsane Fado şarkıcısı Amalia Rodrigues’in adını taşıyan vakıf tarafından "Fado'nun Sesi" ilan edildi.


Grammy Ödülleri’ne aday gösterilen ilk Portekizli sanatçı olan Mariza’nın "Terra" albümü de En İyi Folk Müzik ve En İyi Prodüktör dallarında Latin Grammy Ödüllerinin sahibi oldu.


Mariza, kariyerinin yirminci yıldönümü ve merhum Fado Kraliçesi Amália Rodrigues'in doğumunun yüzüncü yılında, Lizbon ve Rio de Janeiro’de kaydedilen albümü “Mariza Sings Amália”yı Ocak 2021'de sevenleriyle buluşturdu.


Unesco’nun “Kültürel Miras” listesine aldığı Fado geleneğine çağdaş bir yorum katan Mariza'yı ve şarkı söyleyişini anlatmak için dört kelime yeterli: Tutkulu, zarif, hisli ve buğulu... Mariza ise neden Fado’yu seçtiğini şu cümleler ile anlatıyor: “Fado yalnızca bir müzik değil, bir histir. Üzücü değil melankoliktir. Ben bu müziği seçmedim, bu benim kaderimdi.”


Tüm dünyada dinleyenlerine müzikal bir yolculuk yaşatan Mariza, 3 Ekim’de CSO Ada Ankara’da müzikseverlerle buluşacak.


MARİZA Hakkında


2001 yılında yayınlanan ilk albümü, Fado Em Mim (İçimdeki Fado), Portekiz’de 4 kez platin plak satışına ulaşınca, uluslararası platformda dikkat çekmeye başlayan sanatçı, hemen ardından 2002 yılında Quebec Yaz Festivali’nde “En İyi Performans” dalında birincilik aldı. Aynı yıl New York Central Park, Womad Festivali, Londra South Bank ve Lizbon’da kapalı gişe konserler verdi.  2003 yılında BBC Avrupa Dünya Müzik Ödülleri’nde “En İyi Sanatçı” ödülüyle yeni neslin yeni Fado yıldızı haline gelen Mariza: “Kendimi Fado’yla anlıyorum” diye konuşuyor.
 

Portekiz Devleti tarafından Portekiz kültürünü yurtdışında en iyi temsil eden sanatçı unvanını da alan Mariza, 1999 yılında efsane Fado şarkıcısı Amalia Rodrigues’in adını taşıyan vakıf tarafından "Fado'nun Sesi" ilan edildi.


Mariza tüm zamanların en çok satan Fado albümü “Fado em Mim” ile tüm dünyanın ilgi odağı olurken, German Critics Awards 2001-2003, European Breakers Award 2003, Portugal’s Personality of the Year Award 2003, Coup de Coeur Mirror Award-Canada 2003 ödülleri ile ününe ün kattı. İkinci albümü Fado Curvo’da Fado’yu tıpkı hayat gibi düz olmayan, içinde tutku, aşk ve iniş çıkışları olan bir müzik olarak tanımlıyordu.


Mariza Avrupa ve Kuzey Amerika’da ardı ardına gerçekleştirdiği konserler, Londra’daki Royal Hall’den, Frankfurt’taki Alte Oper’e kadar en saygın konser salonlarındaki performanslarıyla Portekiz’deki yabancı uyruklu gazeteciler tarafından Portekiz kültürünü geniş kitlelere ulaştıran bir sanatçı olarak ”2003 Yılının İsmi” ilan edildi.


2004 yılında, MIDEM ‘in ödüllendirdiği sanatçı, aynı yıl Olimpiyat Oyunları için kaydedilen resmi albümde ünlü sanatçı Sting’le beraber “A Thousand Years” adlı şarkıyı seslendirdi.


Mariza’nın üçüncü stüdyo albümü “Transparente (Şeffaf)” tüm Avrupa, Latin Amerika ve Amerika’da toplam 35’ten fazla ülkede yayınlandı. Şarkılarını Fernando Maurício, Carlos do Carmo ve Amália Rodrigues gibi Fado efsanelerine ithaf eden Mariza, bu albümde başka ritmik formlarla yepyeni şarkılar denedi.


Grammy Ödülleri’ne aday gösterilen ilk Portekizli sanatçı olan Mariza’nın "Terra" albümü de En İyi Folk Müzik ve En İyi Prodüktör dallarında Latin Grammy Ödüllerinin sahibi oldu.


2006 Kasım ayında yayınladığı canlı albüm kaydı “Concerto em Lisboa”'da sanatçıya Lizbon Senfoni orkestrası eşlik etti. CD ve DVD formatı ile yayınlanan albümü Lizbon'daki Torre de Belem'de kayıt edildi.   Carlos Saura'nın filmi Fados’ta başrolde oynayan Mariza, 2007 yılında Finlandiya’da “Emma Gala” ödüllerinde “Uluslararası En İyi Sanatçı” kategorisinde adaylığı Robbie Williams, Andrea Bocelli, Basshunter, Iron Maiden ve Red Hot Chili Peppers gibi isimlerle paylaştı. Ünlü Alman fotoğraf sanatçısı Bettina Flitner’in “Avrupa’daki 100 Önemli Kadın” projesine davet edilen Mariza, Avrupa Parlamentosuna sunulan bu projede de yer almış oldu.


Türkiye'de de büyük hayran kitlesine sahip olan Mariza, ‘Mundo’ albümünü Grammy ödüllü prodüktör Javier Limon ile birlikte yaptı, albümde Amalia Rodrigues ve Tango’nun fenomen ismi Carlos Gardel şarkılarına sesi ile yeniden hayat verdi.


Mariza bugüne kadar dört kıtada, dünyanın saygın konser salonlarında hayranları ile buluştu. Los Angeles Filarmoni Orkestrasıyla Walt Disney Konser Salonu’nda, New York’ta Carnegie Hall’de, Sydney ünlü Opera Evi’nde Fado’yu binlerce izleyiciye ulaştırdı. Kahire Uluslararası Şarkı Festivali’nde şeref konuğu olan Mariza, Lizbon’da Monsanto Park’ta 22 bin kişiye şarkılarını söyledi.


Chicago Dünya Müzik Festivali, San Fransisco Caz Festivali gibi prestijli festivallerin aranılan isimlerinden biri haline gelen Mariza 2005 yılı boyunca tüm Avrupa ve Amerika’yı dolaştı. Danimarka Krallığı tarafından Hans Christian Andersen’in uluslararası elçisi ilan edilen Mariza, bu unvana Portekiz’deki ya da uluslararası ününden ötürü değil, Fado’nun şiirsel melankolisini en iyi temsil eden kişi olduğu için layık görüldü. Live 8 konserlerinde Peter Gabriel, Youssou N’Dour gibi isimlerle Cornwall’da sahne alan Mariza, kökleri Mozambik’te olan bir sanatçı olarak, en gururlu günlerinden birini yaşadı. Mariza, Amalia Rodrigues Vakfı’ndan Uluslararası Kariyer Ödülü alırken, Portekiz Devlet Başkanlığı’nın Portekiz kültürünü yurtdışında temsil edenlere verdiği onur ödülünü de aldı. Sanatçı ayrıca Portekiz Altın Küre Ödülleri’nde albümü Transparente ile “Yılın Yorumcusu” ödülünün sahibi oldu.  


Mariza "Fado Tradicional" albümü ile adından da anlaşılacağı üzere köklerine ve geleneksel Fado’lara dönerek nostaljik bir Portekiz rüzgârı estirirken, Charlie Chaplin'in unutulmaz şarkısı Smile'ı ve Jose Merce, Buika ve Miguel Poveda ile yaptığı düetleri içeren ve de en iyi şarkılarını topladığı bir Best Of albüm yayınladı. Sanatçı, Womex Dünya Müzik fuarında Womex 14 Artist Ödülünü kucakladı.


Portekiz geleneği Fado şarkılarını tüm dünyaya ulaştıran, tüm dünyada 1 milyondan fazla albüm satışıyla Fado’nun bir numaralı temsilcisi olmayı sürdüren Mariza 2018 yılında kendi ismini taşıyan albümünü dinleyenlerle buluşturdu. Aynı yıl Vanesa Martin ile “Pídeme” düetini ve “Quem Me Dara”, “Trigueirinha” teklilerini yayınladı.


2020 yılında arka arkaya “A Nossa Voz” teklisi, “Desejo” EP’si ve “Lagrima” teklisini yayınlayan Mariza, kariyerinin yirminci yıldönümü ve merhum Fado Kraliçesi Amália Rodrigues'in doğumunun yüzüncü yılında, Lizbon ve Rio de Janeiro’de kaydedilen albümü “Mariza Sings Amália”yı Ocak 2021'de sevenleriyle buluşturdu.


Mariza son olarak 2021 yılında “Mae” teklisini dinleyicilerle buluşturdu.


Tüm dünyada dinleyenlerine müzikal bir yolculuk yaşatan Mariza, Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında 3 Ekim’de CSO Ada Ankara’da müzikseverlerle buluşacak.

 

Etkinlik Kuralları

• 6 yaş üzeri bilete tabidir. 6 yaş ve altı etkinliğe alınmamaktadır (çocuk etkinlikleri hariç).

• Konsere geç gelen izleyiciler alkış arasında içeri alınacaktır. Geç kalan izleyiciler, önceden yerine oturmuş izleyicileri rahatsız etmeyecek ve salon düzenini bozmayacak şekilde uygun koltuklara yönlendirilecektir.

• Misafirlerin belirtilen oturma düzenine uyması zorunludur. Etkinlik boyunca yer değişikliği yapılamaz!

• Konser salonları, CSO mağaza ve CSO1826 Sergi Alanı’na yiyecek veya içecekle girmek yasaktır.

• Konser çıkışlarında yoğunluk yaşanmaması için aracınıza binmeden önce otopark ücretlerini ödeme noktalarından ödeyebilirsiniz.