Etkinlik Hakkında

Viyana’yı kuşatan Sadrazam Kara Mustafa Paşa liderliğindeki Osmanlı ordusu 1683 yılında ancak Polonya Kralı Johann III. Sobieski liderliğindeki uluslararası bir kuvvetin yardımıyla engellenir. Osmanlı Ordusu çekilirken, gereksiz ağırlıklarla beraber, çekilmemiş kahve çuvallarını da geride bırakır. Surların dibindeki çuvallar kahramanlığı nedeniyle, Ukrayna asıllı Polonyalı Jerzy Franciszek Kulczycki’ye verilir. Kulczycki bu kahvelerle Avrupa’nın üçüncü, Viyana’nın ise ilk kafesini açar.

Viyana kuşatmaları sonrasında sadece "Türklerin içeceği" olarak bilinen kahve değil, Yeniçeri müziği de Avrupa’ya ulaşır ve Avrupalı besteciler tarafından taklit edilmeye başlanır.

A. A. Schmelzer'in “Die Türkenschlacht bei Wien 1683“ (1683 Viyana Kuşatması) sonatı; içinde müzikologlar tarafından keşfedilen Türk halk şarkısı ile H.I.F.Biber'in "Battalia" (Savaş) isimli müzikal savaş tablosu; 1683 muharebesine nispeten daha yakın bir zamanda J.J.Fux tarafından bestelenen "Turcaria"; W.A.Mozart’ın kuşatmadan neredeyse 100 yıl sonra bestelediği ve üçüncü bölümünde "alla turca" efektleri eklediği “Türk Konçertosu” lakaplı 5. Keman Konçertosu ve yine Mozart’ın Adagio ve Füg (Füg kaçış anlamına da gelmektedir) eseri ile birlikte Viyana kuşatması, Osmanlı ordusunun geri çekilmesi ve geride bırakılan kahve çekirdeği dolu çuvallar sayesinde Avrupa’ya ve dünyaya yayılan kahvenin ve müziğin tarihi yolculuğunda 17 Nisan’da buluşmak üzere…

Etkinlik Kuralları

• 6 yaş üzeri bilete tabidir. 6 yaş ve altı etkinliğe alınmamaktadır. (Çocuk etkinlikleri hariç)

• Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konserlerinde; konser saati başlangıcında kapılar kapanacak ve içeri dinleyici alınmayacaktır. Konsere geç kalan dinleyicilerimiz aralı konserlerde görevli personelin yönlendirmesiyle, konserin ikinci yarısında salona alınacaktır.(Ara olmayan konserlerde geç kalan dinleyiciler konsere alınmayacaktır) Konser başlamadan 10 dakika önce salon içerisinde yerlerinize oturmanızı önemle rica ederiz.

• Misafirlerin belirtilen oturma düzenine uyması zorunludur. Etkinlik boyunca yer değişikliği yapılamaz !

• Konser salonları, CSO mağaza ve CSO1826 Sergi Alanı’na yiyecek veya içecekle girmek yasaktır.

• Konser çıkışlarında yoğunluk yaşanmaması için aracınıza binmeden önce otopark ücretlerini ödeme noktalarından ödeyebilirsiniz.

• Konser salonuna giriş yapıldıktan sonra, zorunlu haller dışında, konser salonundan çıkış yapılamamaktadır. Zorunlu çıkış yapan dinleyicilerimiz görevli personelin yönlendirmesiyle aralı konserlerde konserin ikinci yarısında salona alınacaktır. Ara olmayan konserlerde salona yeniden giriş mümkün değildir.

Bilgi : CSO Ada Ankara’daki otopark ve salon girişlerinde yaşanan yoğunluktan etkilenmemeniz adına konser ve/veya etkinlik öncesi alana erken gelmenizi önemle rica ederiz.