Etkinlik Hakkında
Hakan Şensoy’un öncülüğünde kurulan Ensemble ArchiTek’Türk, 2012 yılından biri diğerinden ilginç projelerle Kuzey Kıbrıs ve Türkiye’nin pek çok sanat merkezinde dinleyicilerle buluşmuştur. Her projede üye sayısı değişen grup bu güne değin “Dostum Ravel”, “Trio Aşağı Quintet Yukarı”, “Tolga Salaman – Ensemble Archi’TekTürk Piazzola”, “Sekizliler”, “Triolarla Schubert”, “Sekizliler” gibi değişik projelerde dinleyiciyle buluşan grup bu akşam ülkemizde bir konserde ilk kez bir pianolu trio grubuyla seslendirilecek “Trio ile Beethoven Senfoniler” projesinde dinleyiciyle buluşuyor.
Bu projede Hakan Şensoy (keman), Münif Akalın (viyolonsel) ve Kandemir Basmacıoğlu (piyano) tarafından oluşan Ensemble Archi’TekTürk programda ilk olarak bestecinin Op.36 Re Majör Senfonisi’nin yakın arkadaşı, öğrencisi ve hatta özel yardımcısı olan Ferdinand Ries tarafından pianolu trio için 1805 yılında yapılmış düzenlemesini çalacaklar.
Bestecinin diğer senfonilerine göre biraz daha talihsiz görülen Op.36 Re Majör 2.Senfoni kardeş 1.Senfoniye göre daha az ilgi görür. 1801 ile 1802 yılları arasında yazılan dört bölümden oluşan eser Prens Lichnowsky Karl Alois'e ithaf edilmiştir.
İkinci Senfoni bestecinin çoğunlukla 1802'de Heiligenstadt'ta kaldığı sırada, sağırlığının daha belirgin hale geldiği ve bunun tedavi edilemez olabileceğini fark etmeye başladığı bir dönemde yazılmıştır. Eserin prömiyeri 5 Nisan 1803'te Viyana'daki Theatre an der Wien'de bestecinin yönetiminde yapılmıştır. Piyanolu Trio için düzenlemesi ise ilk seslendirilişinden sadece 2 yıl sonra Ferdinand Ries tarafından yapılmış ve hatta bu düzenleme sonraları bestecinin piyanolu triolarından biri olarak addedilmiştir. Ancak tüm düzenleme süreci Beethoven’in kontrolünde gerçekleşmiştir.
Senfoninin ilk bölümü bu minyatürize edilmiş formatta da aynı seviyede büyüleyicidir. Öznel hâlinin İhtişamın benzerini 3 çalgı ile yaşamak mümkündür. Hatta dinleyici sakin pasajları duyduğunda eserin neredeyse piyanolu trio için yazılmış olduğuna kapılabilir. Bu nedenle Ries'in düzenlemesi adeta bir usta işi seviyesindedir. Oda müziğinin bu seçkinlik göstergesi ikinci bölüm boyunca devam etmektedir.
Beethoven eserin 3.bölümü için geleneğe uygun standart bir menüet yerine kompozisyona daha fazla kapsam ve enerji kazandıran scherzo kısmını eklemiştir. Hatta bu müzikâl deyimin bir eser içinde ilk kez deyimlendiğine inanılır. Eser 3 çalgının da virtüöz pasajlarının sıkça duyulduğu hızlı ve canlı bir havada sona erer.
Pianolu Trio düzenlemesi 2021 yılında Colin Matthews tarafından yapılan Op.67 Do minör 5. Senfoni 1804-1808 yılları arasında bestelenmiştir. Eser klasik müzik repertuvarının en tanınan kompozisyonlardan ve en çok yorumlanmış senfonilerden biridir. Eser dört bölümden oluşmaktadır. Kaderin kapıyı çalmasını çağrıştıran temasıyla kusursuz bir sonat allegrosu olan 1.bölümü olağandışı ezgisiyle adeta hafızalara kazınan 2.bölüm takip eder. Zafer nidalarıyla haykıran dördüncü bölüme 3. Bölüm durmadan bağlanır. Yazıldığı dönemin çok ötesinde gösterilen müzik bu akşam İngiliz besteci Colin Matthews’un yapmış olduğu nefis düzenleme ile konuk oluyor.
Program
Ludvig van Beethoven arr. F.Ries Op.36 Re Majör Senfoni No.2
Adagio molto - Allegro con brio
Larghetto
Scherzo - Allegro
Finale - Allegro molto
Ludvig van Beethoven arr. C. Matthews Op. 67 Do minör Senfoni No.5
Allegro con brio
Andante con moto
Scherzo. Allegro
Allegro
Etkinlik Kuralları
• 6 yaş ve altı etkinliğe alınmamaktadır. 6 yaş üzeri bilete tabidir.
• Konsere geç gelen izleyiciler alkış arasında içeri alınacaktır. Geç kalan izleyiciler, önceden yerine oturmuş izleyicileri rahatsız etmeyecek ve salon düzenini bozmayacak şekilde uygun koltuklara yönlendirilecektir.
• Misafirlerin belirtilen oturma düzenine uyması zorunludur. Etkinlik boyunca yer değişikliği yapılamaz !
• Konser salonları, CSO mağaza ve CSO1826 Sergi Alanı’na yiyecek veya içecekle girmek yasaktır.
• Konser çıkışlarında yoğunluk yaşanmaması için aracınıza binmeden önce otopark ücretlerini ödeme noktalarından ödeyebilirsiniz.
• Konser salonuna giriş yapıldıktan sonra, zorunlu haller dışında, konser salonundan çıkış yapılamamaktadır. Zorunlu çıkış yapan dinleyicilerimiz görevli personelin yönlendirmesiyle alkış arasında salona girebilecektir.
• CSO Ada Ankara konser/etkinlik saat, tarih, salon ve programlarında değişiklik yapma hakkına sahiptir.
Bilgi : CSO ADA ANKARA’daki otopark ve salon girişlerinde yaşanan yoğunluktan etkilenmemeniz adına konser ve/veya etkinlik öncesi alana erken gelmenizi önemle rica ederiz.