Etkinlik Hakkında

Şirin Pancaroğlu – Arp

          

“Türk Arpı”, Türk müziği geleneğinin estetik ve müzikal kimliği üzerine kurulmuş bir arp nota koleksiyonu yayın projesidir. Arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu’nun T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle hayata geçirdiği projenin tarihsel arka planında 11.-14. yüzyıllar arasında Türkiye coğrafyasında var olmuş ancak sonradan unutulmuş bir arp türü olan “çeng”in varlığı yatmaktadır. Çeng’in kadim zamanlarda Türk müziği içerisindeki işlevinin, günümüz müzik kültürü içerisinde, onun modern versiyonu olan arp çalgısı ile canlandırılması ve bu fikrin yeni bestelerle geliştirilmesi hedeflenmektedir. Uluslararası arp camiasına yeni bir repertuar kaynağı olarak sunulacak bu nota koleksiyonu Şirin Pancaroğlu’nun gerek çeng, gerekse pedallı ve mandallı arpları kullanarak Türk müziği içerisinde 2007’den bu yana yürüdüğü yolun bir nota koleksiyonu ile paylaşıma açılmasını içermektedir.

 

Türk müziği repertuarının farklı dönemlerine ait bestelerinden arp ile icra edilmek üzere yaptığı bu seçkide Pancaroğlu, evrensel nota yayıncılığı normlarıyla uyumlu müzikolojik ve teorik bakımlardan donanımlı bir edisyon hazırlamış; bu seçki, nota koleksiyona destek verecek şekilde albüm kayıtları, video klipler, ulusal ve uluslararası konserler ve eğitimlerle pekiştirilecektir.

 

Seçkide, Kantemir, Ali Ufki, Dede Efendi, Yusuf Paşa, Itrȋ, Kadı Fuad, Hasib Dede, Solakzade Mehmet, Katip Çelebi, Angeli, Neyzen Tevfik, Sadettin Arel, Cinuçen Tanrıkorur, Şirin Pancaroğlu ve sahibi meçhul bestelere yer verilmiştir. Farklı kullanım ihtiyaçlarını gözeten koleksiyonda profesyonel arp sanatçılarına konser repertuarı kaynağı, eğitimcilere pedagojik materyal, amatörlere uygun melodi düzenlemeleri ve arp sanatçılarına Türk müziğinin makam ve usûl zenginliğini tanıtmak üzere “Flavours of Turkish Music for Harpists” başlığıyla 120 besteden oluşan bir metod hazırlanmıştır.

 

Türk Arpı konser projesi koleksiyonda yer alan ve en çok ustalık isteyen eserlerden oluşturulacak ve nota koleksiyonunda olduğu gibi solo formatta seslendirilecektir.

Etkinlik Kuralları

• 6 yaş üzeri bilete tabidir. 6 yaş ve altı etkinliğe alınmamaktadır (çocuk etkinlikleri hariç).

• Konsere geç gelen izleyiciler alkış arasında içeri alınacaktır. Geç kalan izleyiciler, önceden yerine oturmuş izleyicileri rahatsız etmeyecek ve salon düzenini bozmayacak şekilde uygun koltuklara yönlendirilecektir.

• Misafirlerin belirtilen oturma düzenine uyması zorunludur. Etkinlik boyunca yer değişikliği yapılamaz!

• Konser salonları, CSO mağaza ve CSO1826 Sergi Alanı’na yiyecek veya içecekle girmek yasaktır.

• Konser çıkışlarında yoğunluk yaşanmaması için aracınıza binmeden önce otopark ücretlerini ödeme noktalarından ödeyebilirsiniz.