Etkinlik Hakkında

Marco Fiorini keman



Konser Programı

Vivaldi: “Le Quattro Stagioni”

Ara

Verdi:  Les Vêpres Siciliennes Operasından “Le Quattro Stagioni"
 

 

‘ I MUSICI ’  70. Yıl Turnesi CSO Ada Ankara’da Vivaldi  & Verdi “ Dört Mevsim”

Efsanevi Topluluk “I MUSICI”  ilk Ankara konserini vermek üzere CSO Ada Ankara'ya geliyor

I MUSICI, 1951'de ilk tutkulu üyelerin bir araya gelmesi ve 1952’de verdikleri ilk konserleriyle bir macera olarak başlayan müzikal yolculuklarının 70. yılını uzun soluklu bir turne ile kutluyor.  

1955’te Antonio Vivaldi’nin ‘Dört Mevsim’inin ilk stereo kaydını yapan I MUSİCİ 70. yıllarını aynı eserin yeni ve farklı bir yorumunu seslendirerek taçlandırıyor.

Avrupa’nın  en köklü ve en uzun soluklu oda orkestralarından “I MUSICI”, bugün dünya çapında seslendirilen birçok eseri tanıtan topluluk olarak haklı bir üne sahip.

Müzikal yolculuklarında yolları birçok kez Türkiye'ye uzanan topluluk ilk kez 1977’de, İstanbul Aya İrini’yi dolduran klasik müzikseverlere unutulmaz bir konserle merhaba dedi. I MUSICI ile  Türk klasik müzikseverler arasında yıllardır çok kuvvetli bir bağ mevcut. 

I MUSICI  bu konserlerinde 2022 yılında ünlü müzik şirketi Decca etiketiyle çıkardıkları son albümleri “ Vivaldi & Verdi -  Le Quattrro Stagioni ” ( Vivaldi & Verdi - Dört Mevsim) albümünü Ankaralı müzikseverler için seslendirecek. 

I MUSICI  “ Dört Mevsim ” : Vivaldi, Verdi ve  Daha Fazlası 

I MUSICI üyeleri 1952'de Roma’da verdikleri ilk resmi konserlerinin 70. yıldönümünü çok anlamlı bir albüm ve turne ile taçlandırmış.

I MUSICI bu konserde  Vivaldi ve Verdi’nin mevsimler üzerine yazdıkları ikonik çalışmalarının yepyeni bir versiyonlarını Ankaralı klasik müzikseverlerin beğenisine sunacak.

Klasik müziğin en sevilen parçalarından biri olan Vivaldi'nin ‘Dört Mevsim” adlı eserinin 1955’te dünyadaki  ilk stereo kaydını yapan I MUSICI, bu ikonik parçayı 2022’de bir kez daha Decca Classics için yeniden yorumladı. Bu konserde Ankaralı müzikseverler Vivaldi’nin Dört Mevsim’i (Le Quattro Stagioni) ile Verdi’nin ‘Dört Mevsim’ini efsanevi topluluktan ilk defa canlı dinleme ayrıcalığına sahip olacak.

Yakın geçmişe kadar Antonio Vivaldi’nin eşsiz eseri ‘Dört Mevsim’nin çok uzun yıllar unutulmuş olduğunu biliyor muydunuz? 

Besteci hayatı boyunca muazzam bir popülerlik kazanmasına rağmen, 1741'de ölümünden sonra, Dört Mevsim ve Vivaldi'nin eşsiz müziği maalesef unutulmuş ve yakın bir geçmişe kadar kütüphane arşivlerinde tekrar keşfedilmesiyle günümüze kadar gelebilmiş.

Vivaldi’nin ‘Dört Mevsim’i 1955'te I MUSICI bu eserin ilk stereo kaydını yapmak için stüdyoya girdiği zamanda bile neredeyse hiç bilinmiyordu. 1951'de şefsiz bir oda orkestrası olarak kurulan I MUSICI başta Vivaldi’nin ‘Dört Mevsim’i olmak üzere neredeyse tüm İtalyan barok müziği eserlerinin icra ve kayıtlarını yaparak dünya çapında ünlü oldu.

“Dört Mevsim” I MUSICI sayesinde Vivaldi’nin en bilinen eseri olmasının yanı sıra dünya üzerinde en çok seslendirilen eserlerden biri olma özelliğine sahip. Besteci 1720’li yılların başlarında "Il cimento dell'Armonia e dell'Inventione" (Uyum ve Buluş Arasındaki Çekişme) başlığı altında ve Op. 8 eser sayısıyla yazdığı on iki konçertosunun ilk dördü klasik müziğin başyapıtlarından kabul edilen “Dört Mevsim”i oluşturur.  Vivaldi programlı müzik türünün en eski ve en detaylı örneklerinden birini yaratan besteci olarak klasik müzik tarihinde haklı yerini almıştır.

I MUSICI bu konserde, bestelediği muhteşem operaları ile başka bir unutulmaz İtalyan bestecisi olan Giuseppe Verdi’nin 1855 yılında Paris’te ‘Les Vêpres Siciliennes’ (I vespri siciliani)  “Dört Mevsim” balesi için bestelediği büyüleyici müziğinin Luigi Peechia tarafından yaylı orkestra ve piyano için yapılan düzenlemesinin de  Türkiye ilk seslendirmesine de yer veriyor.

Ayrıca I MUSICI’nin kurucu üyelerinden biri olan kemancı Monserrat Cervera’nın oğlu, topluluğun bir üyesi ve aynı zamanda baş kemancısı konumundaki Marco Fiorini bu konserde solist olarak dinleyicilere unutulmaz bir gece yaşatacak.

I MUSICI, Philips etiketiyle  (şimdiki yeni adıyla Decca) için bugüne kadar 130'dan fazla albüm kaydı yapmış ve bugüne kadar kaydettikleri “Dört Mevsim” versiyonları 10 milyondan fazla satarak dünya çapında bir rekora sahip. Ayrıca efsanevi topluluk geçmişten günümüze Philips/ Decca’nın yanı sıra Deutsche Grammophon, Epic, Universal Music ve sayısız birçok müzik firması adına yaptığı 400’e yakın albüm kaydıyla da kırılamayacak bir rekorun sahibi.

Efsanevi I MUSICI’nin  Ankara’da vereceği bu ilk konseri kaçırmayınız.

Etkinlik Kuralları

• 6 yaş üzeri bilete tabidir. 6 yaş ve altı etkinliğe alınmamaktadır. (Çocuk etkinlikleri hariç)

• Konsere geç gelen izleyiciler alkış arasında içeri alınacaktır. Geç kalan izleyiciler, önceden yerine oturmuş izleyicileri rahatsız etmeyecek ve salon düzenini bozmayacak şekilde uygun koltuklara yönlendirilecektir.

• Misafirlerin belirtilen oturma düzenine uyması zorunludur. Etkinlik boyunca yer değişikliği yapılamaz!

• Konser salonları, CSO mağaza ve CSO1826 Sergi Alanı’na yiyecek veya içecekle girmek yasaktır.

• Konser çıkışlarında yoğunluk yaşanmaması için aracınıza binmeden önce otopark ücretlerini ödeme noktalarından ödeyebilirsiniz.

• Konser salonuna giriş yapıldıktan sonra, zorunlu haller dışında, konser salonundan çıkış yapılamamaktadır. Zorunlu çıkış yapan dinleyicilerimiz görevli personelin yönlendirmesiyle alkış arasında salona girebilecektir.

Bilgi : CSO Ada Ankara’daki otopark ve salon girişlerinde yaşanan yoğunluktan etkilenmemeniz adına konser ve/veya etkinlik öncesi alana erken gelmenizi önemle rica ederiz.