Etkinlik Hakkında

Necmi Kıran şef

Solistler
İhsan Öztürk / Konuk Solist
Hayrettin Süzer
Leyla Ünal
Nilgün Kızılcı
Pelin Karakuş


Âşık Veysel Şatıroğlu, 1894’te Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya geldi. İki kapılı hanın, bir kapısından girişi de hiç normal şartlarda olmamış. Annesi Gülizar Ana, Sivrialan dolaylarındaki Ayıpınar merasında koyun sağmaya giderken sancısı tutar ve Veysel’i oracıkta dünyaya getirir. Göbeğini de kendisi keser, bir çaputa sarıp yürüye yürüye köye döner. Bu çileli bir hayatın ilk safhasıdır. Veysel’in dünyaya geldiği sıralar, çiçek hastalığı Sivas yöresini kasıp kavurmaktadır. Veysel’den önce, iki kız kardeşi çiçek yüzünden yaşamlarını yitirmiştir.

Yedi yaşına girdiği 1901’yılında, Sivas’ta tekrar yaygınlaşan çiçek hastalığı; o o’nu da yakalar. Kendisi o yılları şöyle anlatır.: “Çiçeğe yatmadan evvel anam güzel bir entari dikmişti. Onu giyerek beni çok seven Muhsine kadına göstermeye gitmiştim. Beni sevdi. O gün çamurlu bir gündü, eve dönerken ayağım kayarak düştüm. Bir daha kalkamadım. Çiçeğe yakalanmıştım... Çiçek zorlu geldi. Sol gözüme çiçek beyi çıktı. Sağ gözüme de, solun zorundan olacak, perde indi. O gün bu gündür dünya başıma zindan.”

.”… O gün bu gündür dünya başıma zindan.” der ama o, karanlığın içinde bir dünya kurar kendine ve o karalığın içinde Türk milletine: “Karanlığın Kandili” olur.

Âşıklık sanatının bütün Türkiye’de sevilmesini sağlayan ve 2009 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesi’ne kaydedilen “Âşıklık Geleneği”nin güçlü temsilcilerinden biri olan Âşık Veysel, Vefatının 50. Yıl Dönümü olan 2023 yılında UNESCO ile ilişkili olarak tüm dünyada ve Türkiye’de anılmaktadır.

Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu’da bu çerçevede, Karanlığın Kandili  “ÂŞIK VEYSEL” adlı konseri ile ulu Âşık Veysel Şatıroğlu’nu, şef Necmi Kıran yönetiminde hazırlanan program ile yâd ediyor.

Programa, Âşık Veysel konusunda çalışmalarıyla uzmanlaşmış, ömrünü Türk Halk Müziğine adamış, icracı ve araştırmacı İhsan Öztürk konuk solist olarak katılıyor. Koro ve solo içerikli bu tematik konser programının diğer solistleri, koronun değerli ses sanatçıları  Hayrettin Süzer, Leyla Ünal, Nilgün Kızılcı ve Pelin Karakuş.

Âşık Veysel’in karanlık dünyasındaki, kandil aydınlığı ile aydınlanmayı dileyen tüm sanatseverlerimizle birlikte olmayı diliyoruz.

 

 

Etkinlik Kuralları

• 6 yaş üzeri bilete tabidir. 6 yaş ve altı etkinliğe alınmamaktadır. (Çocuk etkinlikleri hariç)

• Konsere geç gelen izleyiciler alkış arasında içeri alınacaktır. Geç kalan izleyiciler, önceden yerine oturmuş izleyicileri rahatsız etmeyecek ve salon düzenini bozmayacak şekilde uygun koltuklara yönlendirilecektir.

• Misafirlerin belirtilen oturma düzenine uyması zorunludur. Etkinlik boyunca yer değişikliği yapılamaz!

• Konser salonları, CSO mağaza ve CSO1826 Sergi Alanı’na yiyecek veya içecekle girmek yasaktır.

• Konser çıkışlarında yoğunluk yaşanmaması için aracınıza binmeden önce otopark ücretlerini ödeme noktalarından ödeyebilirsiniz.

• Konser salonuna giriş yapıldıktan sonra, zorunlu haller dışında, konser salonundan çıkış yapılamamaktadır. Zorunlu çıkış yapan  dinleyicilerimiz görevli personelin yönlendirmesiyle alkış arasında salona girebilecektir.

Bilgi : CSO Ada Ankara’daki otopark ve salon girişlerinde yaşanan yoğunluktan etkilenmemeniz adına konser ve/veya etkinlik öncesi alana erken gelmenizi önemle rica ederiz.