Etkinlik Hakkında

Naci Özgüç şef
Gülsin Onay piyano


 
Program                   
Wolfgang Amadeus Mozart “Don Giovanni Uvertürü”K.527
Wolfgang Amadeus Mozart  Piyano Konçertosu Re Minör K.466 Nr.20
Ludwig van Beethoven          “Eroica” Senfoni No 3 Mi bemol Majör Op.55

 

 

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 10 Kasım'da, askeri ve siyasi dehasıyla adını dünya tarihine altın harflerle yazdıran, ulusumuzun makus talihini değiştiren büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ü, O'nun liderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin yetiştirdiği iki değerli  sanatçıyla anacak.  
 

Atatürk'ü Anma Özel Konseri, opera, bale ve senfonik eser repertuarıyla ülkemizin önde gelen orkestra şeflerinden Naci Özgüç yönetiminde gerçekleştirilecek. Konserin solisti beş kıtada 80 ülkeyi kapsayan müzik kariyeriyle, uluslararası alanda istisnai bir Chopin icracısı olarak kabul edilen "piyanonun kraliçesi" Devlet Sanatçımız Gülsin Onay.
 

Konser, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın seslendireceği Wolfgang Amadeus Mozart'ın Don Giovanni Operası Üvertürü ile başlayacak. Ardından Gülsin Onay'ın yorumlayacağı yine Mozart'ın Re Minör tonundaki 466 Köher sayılı Piyano Konçertosu ile devam sedecek. Konserin ikinci bölümünde ise Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Ludwig van Beethoven'ın "Kahraman" anlamındaki Mi Bemol Majör tonundaki 3 numaralı senfonisi "Eroica"yı Mustafa Kemal Atatürk'e ithafen seslendirecek.

 


Program Notları:
Wolfgang Amadeus Mozart
“Don Giovanni Uvertürü” K.527


 Klasik Batı Müziği’nin Klasik Dönemindeki en önemli bestecilerinden Wolfgang Amadeus Mozart; 27 Ocak 1756’da Avusturya’nın Salzburg şehrinde, müziğe ilgili bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Henüz 5 yaşındayken klavsen için iki kısa parçayı besteledi. Yaşamının ilk yıllarını ablası ve babası ile birlikte Avrupa kentlerinde, halka ve soylulara konserler vererek geçirdi. 17 yaşında Salzburg sarayında müzisyen olarak görev yaptı. Yaşamı boyunca 626 eser besteledi. Bu bestelerin çoğu türlerinin en önemli eserleri olarak kabul edilir. Wolfgang Amadeus Mozart; 5 Aralık 1791’de, 36 yaşını doldurmadan yaşamını yitirdi.

 Don Giovanni (Cezalandırılmış Çapkın), Wolfgang Amadeus Mozart tarafından bestelenen, İtalyanca metni Lorenzo Da Ponte tarafından yazılmış olan iki perdelik bir opera eseridir. Bu eserin ilk gösterimi 29 Ekim 1787'de Prag'da Ulusal Tiyatro'da oynanmıştır. Mozart bu opera eserini "opera buffa" yani operakomik, güldürücü bir biçimde olarak sınıflandırmıştır. Aslında bu eser komik opera ile opera karışımı nadir eserlerden biridir denilebilir. Prag’da yayınlanan gazetede galaya katılan müzisyenlerin daha önce hiç böylesine bir opera eseri dinlemediğini fakat çok büyük coşkuyla beğenildiğini yazmıştır.           

 Mozart bu eseri Viyana’daki ilk gösterimi için hazırlıkları da denetlemiş; ve eserin Viyana prömiyeri 6 Mayıs 1788 yapılmıştır. Bu prömiyer için Mozart esere ek olarak, içinde yeni melodiler de bulunan, iki yeni arya bestelemiştir. Bu eser o zamandan beri standart repertuar içinde opera sahnelerinde oynanmakta devam etmektedir. Ancak, özellikle Viyana prömiyerinde yapılan ekler dolayısıyla, değişik zamanlarda eserin değişik kısımları temsil edilmemektedir. Bazen orkestra şeflerinin isteğine bağlı olarak kullanılmaktadır.
 Bu uvertürün hikayesi ise şöyledir: Mozart, bu eseri “Don Giovanni Operası’nın” galasından hemen önce 28 Ekim 1787 gecesi arkadaşlarıyla içki içerken bir arkadaşının hatırlatması üzerine tamamlamak için eşiyle evine döner. Mozart gibi üstün yetenekli birisi için bu uvertürü yazmak zaten çocuk oyuncağıydı çünkü işi tamamı hazır olan bir esere giriş müziği yazmaktı. Ancak galaya da çok az vakit vardı. Mozart’ın eşi Constanze Veber onu uyanık tutma görevini üstlenmişti ve Mozart’ın arada 2 saatlik uyumayla eseri 3 saat gibi bir sürede tamamladı. Mozart’ta kopyaları müzisyenlere yetiştirmeyi başardı. O gece müzisyenlerin hepsi tüm yeteneklerini sergilediler ve ortaya müthiş bir iş çıkardılar.  
 

Mozart prömiyerlerde orkestra yönetmenliği yapmıştır. Bu eserde orkestra 2 flüt, 2 obua, 2 klarnet ve 2 fagot'tan oluşan üflemeli aletlerden; 2 korno, 2 trompet, 3 trombon, bir timpaniden oluşan bakır nefesli çalgılardan, sürekli bas partisi ve yaylı sazlar kısmından oluşmaktadır. Ancak Mozart bazı perdeler için özel müziksel enstrümanlar da kullanılmasını istemiştir. Opera 2 perdeden oluşuyor. Perde 1'de Sahne 1 sonundaki balo için ana karakterlerin dansına eşlik etmek için üç değişik müzik grubuna üç değişik ölçüde çalınması gereken müzikte bestelemiştir. Perde II'de Don Giovanni'nin mandolin çalması gerekmekte ve bu mandoline yaylı sazlar pizzicato (yayla değil parmakla çekilerek çalma tekniği) çalarak eşlik etmektedirler. Aynı perde de sonradan Commandatore heykeli ilk defa konuşmaya başlayınca buna üç trombonun eşlik ettiği duyulur. Uvertür, 2/2’lik ritimle 292 ölçü kullanılarak bestelendi. Uvertürün girişi Re minör Andante (yavaş) bir düzenle başlar ve devam eder. 2. Bölüme geçerken ritim 16’lık ve 32’lik notalarla hareketlenir. 2.bölüm Re majör ile başlar. Molto Allegro (Çok canlı) ve aralarda hızlı arpejlerle ve ana temadan cümlelerle sonuca bağlanır. Eser toplamda 6 dakikadır.

Fahriye Nazlı AKSU
 

Wolfgang Amadeus Mozart
Piyano Konçertosu, No. 20, Re minör, K. 466

Klasik Batı Müziği’nin Klasik Dönemindeki en önemli bestecilerinden Wolfgang Amadeus Mozart; 27 Ocak 1756’da Avusturya’nın Salzburg şehrinde, müziğe ilgili bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Henüz 5 yaşındayken klavsen için iki kısa parçayı besteledi. Yaşamının ilk yıllarını ablası ve babası ile birlikte Avrupa kentlerinde, halka ve soylulara konserler vererek geçirdi. 17 yaşında Salzburg sarayında müzisyen olarak görev yaptı. Yaşamı boyunca 626 eser besteledi. Bu bestelerin çoğu türlerinin en önemli eserleri olarak kabul edilir. Wolfgang Amadeus Mozart; 5 Aralık 1791’de, 36 yaşını doldurmadan yaşamını yitirdi.

 Mozart, minör tondaki bu ilk konçertosunu 10 Şubat 1785'te Viyana'da tamamladı. Hemen ertesi günkü abonman konserinde yorumlanan eseri, konserde bulunan babası Leopold Mozart, kızı Marianne'e yazdığı 14 Şubat 1785 tarihli mektupta şöyle anlatır:

 "Wolfgang'ın yeni ve başarılı piyano konçertosunu, biz salona geldiğimizde nota kopisti daha yazıyordu ve kardeşin de kopyaları kontrol etmek zorunda olduğu için Rondo'yu bir kere bile çalacak vakti bulamadı ."

 Mozart'ın 15 Şubat günü soprano Distler'in evinde tekrarladığı, pek de eğlendirici tınıları olmayan bu konçerto, anlatımındaki romantik çağın öncü renkleri ve duygu yoğunluğu nedeniyle 19. yüzyılda daha çok beğenildi. Ancak Mozart'ın orijinal kadansları günümüze ulaşamadı. Beethoven'ın birinci ve üçüncü bölümler için yazdığı kadanslardan ikincisi ise bugün British Museum'da (İngiliz müzesinde)korunmaktadır. Eski hafiflikten, oyundan uzaklaştığı, daha ciddi şekilde, bilinçli tarzda varlığını, kaderini duyurduğu, kısaca kendi portresini yansıttığı eser olarak kabul edilen bu konçertoda Mozart, artık sosyetenin hizmetinden uzaklaşmış, onların beğendiklerine yönelmek yerine sanatın sonsuzluğuna yönelmiştir.1784'te altı piyano konçertosu besteleyen Mozart 1785'te üç taneyle yetinecek ve klasik formu korumasına karşın içerik yoğunlaşacaktır.
 

Etkinlik Kuralları

•6 yaş ve altı etkinliğe alınmamaktadır. 6 yaş üzeri bilete tabidir.

• Konsere geç gelen izleyiciler alkış arasında içeri alınacaktır. Geç kalan izleyiciler, önceden yerine oturmuş izleyicileri rahatsız etmeyecek ve salon düzenini bozmayacak şekilde uygun koltuklara yönlendirilecektir.

• Misafirlerin belirtilen oturma düzenine uyması zorunludur. Etkinlik boyunca yer değişikliği yapılamaz!

• Konser salonları, CSO mağaza ve CSO1826 Sergi Alanı’na yiyecek veya içecekle girmek yasaktır.

• Konser çıkışlarında yoğunluk yaşanmaması için aracınıza binmeden önce otopark ücretlerini ödeme noktalarından ödeyebilirsiniz.

• Konser salonuna giriş yapıldıktan sonra, zorunlu haller dışında, konser salonundan çıkış yapılamamaktadır. Zorunlu çıkış yapan dinleyicilerimiz görevli personelin yönlendirmesiyle alkış arasında salona girebilecektir.

Bilgi : CSO Ada Ankara’daki otopark ve salon girişlerinde yaşanan yoğunluktan etkilenmemeniz adına konser ve/veya etkinlik öncesi alana erken gelmenizi önemle rica ederiz.