Etkinlik Hakkında

Kodály Merkezi'nin yerleşik orkestrası, Macaristan'ın seçkin topluluklarından Pannon Filarmoni, 2024 Macar-Türk Kültür Yılı kapsamında gerçekleştireceği Macar Kültür Günü konseriyle sanatseverler ile buluşuyor. 


Türkiye'deki konserlerle orkestra, İstanbul ve Ankara gibi ülkenin en önde gelen iki konser mekânında heyecan verici bir programla Türk dinleyicisinin karşısına çıkma fırsatını yakalıyor. Öne çıkan besteciler Bartók ve Saygun ile sanatçıların kendileri, Macaristan'ın ve diğer halkların müzik kültürleri arasında daha fazla bağlantı kurulabilecek ve keşfedilebilecek iki kültür arasında yaşayan ve ileriye dönük bir ilişki sergiliyor. 


Türk konser salonlarındaki dinleyiciler, Macar senfoni orkestralarının dünya standartlarında prodüksiyonlar gerçekleştirebileceğinden emin olabilirler. Konserde Zoltán Kodály ve Béla Bartók'un tanınmış eserlerinin yanı sıra "Türk Kodály Bartók" Ahmet Adnan Saygun'un 5 No'lu Senfonisi de seslendirilecek. Saygun, Bartók'un sadece arkadaşı değil, aynı zamanda Türkiye'deki türkü derleme gezileri sırasında da yoldaşıydı. Yaşamı, Türkiye'nin Osmanlı İmparatorluğu'ndan ayrılıp Batılı ilkelere göre yeniden örgütlendiği döneme rastlar. Saygun, klasik Batı müziğinin anavatanında tanınması ve müzik eğitiminin kurulması ve düzenlenmesinde ölümsüz değerler kazandı. Aynı zamanda Türk halk müziğinin araştırılması ve eserlerinde kullanılmasına da tutkuyla bağlıydı. Modern Türkiye'nin ulusal bestecisi haline gelirken, Avrupa ve ABD'de de tanındı. Bu gecede onun ve arkadaşlarının müzikleri bir arada sunulacak. Etkinliğin ilginç yanlarından biri de Judit rolündeki mezzo-soprano Atala Schöck'ün Türkoloji profesörü olan babası Dr. László Rásonyi'nin amcasının bir zamanlar Ankara Üniversitesi Hungaroloji Bölümü'nün başında olması ve Bartók'u ülkedeki Türk halk şarkılarını derlemeye davet eden kişi olması.
 

Etkinlik Kuralları

• 6 yaş ve altı etkinliğe alınmamaktadır. 6 yaş üzeri bilete tabidir.

• Konsere geç gelen izleyiciler alkış arasında içeri alınacaktır. Geç kalan izleyiciler, önceden yerine oturmuş izleyicileri rahatsız etmeyecek ve salon düzenini bozmayacak şekilde uygun koltuklara yönlendirilecektir.

• Misafirlerin belirtilen oturma düzenine uyması zorunludur. Etkinlik boyunca yer değişikliği yapılamaz!

• Konser salonları, CSO mağaza ve CSO1826 Sergi Alanı’na yiyecek veya içecekle girmek yasaktır.

• Konser çıkışlarında yoğunluk yaşanmaması için aracınıza binmeden önce otopark ücretlerini ödeme noktalarından ödeyebilirsiniz.

• Konser salonuna giriş yapıldıktan sonra,zorunlu haller dışında, konser salonundan çıkış yapılamamaktadır. Zorunlu çıkış yapan  dinleyicilerimiz görevli personelin yönlendirmesiyle alkış arasında salona girebilecektir.

Bilgi : CSO Ada Ankara’daki otopark ve salon girişlerinde yaşanan yoğunluktan etkilenmemeniz adına konser ve/veya etkinlik öncesi alana erken gelmenizi önemle rica ederiz